
Neuropeptyd szczęścia?
8 marca 2013, 11:10Zmiany neurochemiczne, które leżą u podłoża ludzkich emocji i zachowań społecznych, pozostają w dużej mierze nieznane. Ostatnio jednak naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles (UCLA) odnieśli na tym polu spory sukces, mierząc uwalnianie neuroprzekaźnika hipokretyny i stwierdzając, że jej poziom rośnie, gdy jesteśmy szczęśliwi, a spada, gdy odczuwamy smutek.

Chińczycy o Windows Blue
28 lutego 2013, 10:03Na jednej z chińskich witryn ukazał się rzekomy zrzut ekranowy Windows Blue. Blue ma być prawdopodobnie serią aktualizacji Windows, publikowaną co roku wersją przejściową pomiędzy "dużymi" edycjami.

Powstał najbardziej skomplikowany obwód elektroniczny z nanorurek
27 lutego 2013, 19:11Podczas ubiegłotygodniowej International Solid-State Circuits Conference naukowcy z Uniwersytetu Stanforda zaprezentowali najbardziej skomplikowany obwód scalony wykonany z węglowych nanorurek. Obwód przekładał sygnał analogowy z kondensatora na sygnał cyfrowy, który trafiał do mikroprocesora

Potwierdzają się doniesienia o microsoftowym "Blue"
11 lutego 2013, 13:08Potwierdzają się wcześniejsze informacje, jakoby Microsoft pracował nad projektem o nazwie "Blue". Mary Jo Foley ze ZDNet, która od lat specjalizuje się w zagadnieniach związanych z Microsoftem, informuje, iż "Blue" pojawi się na przełomie lata i jesieni.

Jak sobie zjesz, tak się wyśpisz
7 lutego 2013, 14:17Naukowcy ze Szkoły Medycznej Perelmanów Uniwersytetu Pensylwanii wykazali, że określonymi składnikami diety można próbować wyjaśnić zarówno krótki, jak i długi sen i że u ludzi spożywających szeroką gamę produktów wzorce snu są najzdrowsze.

Późne jedzenie może sabotować utratę wagi
30 stycznia 2013, 07:29W 5-miesięcznym studium kobiety, które regularnie jadały obiad przed 3 po południu, schudły bardziej od pań decydujących się na główny posiłek dnia o późniejszej porze. Działo się tak, mimo że obie grupy spożywały łącznie tyle samo kalorii, nie różniły się też pod względem ilości ruchu, poziomu hormonów wpływających na apetyt oraz długości snu.

Płytki starczy sen uniemożliwia utrwalanie wspomnień
28 stycznia 2013, 13:17Pogorszenie jakości snu w starszym wieku zaburza proces długofalowego przechowywania wspomnień przez mózg.

Ciepły biały LED
18 stycznia 2013, 19:53LED-y są wydajnym i energooszczędnym źródłem światła, jednak tym, co przeszkadza w ich rozpowszechnieniu się jest - obok wysokiej ceny - fakt, że świecą zimnym niebieskawym światłem. Naukowcy z University of Georgia opracowali prawdopodobnie pierwszą na świecie LED, która zapewnia ciepłe białe światło, wykorzystując przy tym pojedynczy materiał luminescencyjny i pojedyncze źródło światła

Capri - Kinect w tablecie
15 stycznia 2013, 17:36Wewnątrz microsoftowego Kinecta, urządzenia, które znalazło wiele rozmaitych zastosowań do jakich nie zostało przewidziane przez twórców, znajduje się czujnik 3D firmy PrimeSense. Teraz firma pokazała jego kolejne wcielenie o nazwie kodowej Capri.

Fast food zwiększa ryzyko wystąpienia astmy
15 stycznia 2013, 12:00Dane zebrane podczas badań ok. 500 tys. dzieci z ponad 50 krajów sugerują, że częste jedzenie pokarmów typu fast food zwiększa ryzyko astmy, alergicznego nieżytu nosa i egzemy.